Memenin iç yapısında bağ dokusu, yağ dokusu ve salgı bezleri bulunmaktadır. Memenin içindeki bağ dokusunun çeşitli faktörlerden dolayı elastik yapısının kaybolması memenin sarkmasına neden olur. Bu faktörler hamilelik dönemi, emzirme dönemi, sutyen kullanmamak, sık kilo alıp vermek, yerçekiminin negatif etkisi ya da genetik nedenler olabilir. Bu nedenler memede yumuşamaya, şekil bozukluğuna ve sarkıklığa sebep olur. Meme sarkması sadece ileriki yaşlarda görülen bir durum değildir. Genç bireylerde de görülebilmektedir. Bu tamamen meme dokusunun yumuşak bir genetik yapısından da kaynaklanıyor olabilir.
Meme dikleştirme operasyonu deforme olmuş memeleri yeniden dikleştirmek, memenin üzerindeki sarkmadan kaynaklanan fazla deriyi alarak şekillendirmek ve sertleştirmek için yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyatta aynı zamanda meme ucunun şekillendirilmesi ve uygun pozisyonlandırmanın yapılmasıyla beraber meme başının çevresinin daraltılması işlemi de yapılmaktadır. Meme dikleştirme operasyonunda meme hacmi yeterli seviyedeyse ayrıca bir meme implantı kullanmaya gerek görülmez. Ancak meme hacminde bir boşluk görülürse o zaman meme implantı kullanılarak boşluk doldurulur ve memenin istenilen büyüklükte ve hacimde olması sağlanarak toparlama işlemi yapılır. Operasyon ile kalıcı bir şekilde göğüslerin dikleştirilmesi mümkündür. Sarkmış olan meme tamamen kaldırılır ve toparlanır. Yapılacak olan operasyonla göğüs uçları yukarıda ve daha dik bir pozisyonda durur, memeler daha dolgun ve diri bir görünüme sahip olur. Göğüslere uygulanacak dikleştirmeyi vadeden kremlerle, masaj şekilleriyle ya da sutyen çeşitleriyle göğüsler dikleşmez ve uygun forma giremez. Yine aynı şekilde şınav çekmek ya da pektoral kasların çalıştırılması sadece kolların güzelleşmesini sağlar. Göğüs dokulardaki hacim azalmasından ve çeşitli sebeplerden dolayı sarkan memeyi yapılan egzersizlerle kaldırmak mümkün değildir. Sarkık ve deforme göğüslerin kalıcı ve tek çözümü meme dikleştirme ameliyatıdır.
Meme dikleştirme operasyonunda memenin boyutu, vücudun yapısıyla orantısı, memenin şekli ve yapısı, yine meme ucu çevresinin anatomik yapıyla uyumu ve cilt elastikiyeti gibi faktörlerin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Meme dikleştirme ameliyatları genel olarak meme büyütme ameliyatlarıyla aynı anda yapılmaktadır. Bu işlem bireyin hekimle görüşmesinden sonra alınacak ortak bir karar olmalıdır.
Memenin sarkık olması meme ucunun, meme alt çizgisiyle orantısından anlaşılmaktadır. Sarkmış memede meme ucu meme alt çizgisine yakın ya da daha aşağıda bir konuma sahiptir. Meme dikleştirme ameliyatında meme başı çevresinden, memenin alt çizgisine doğru uzanan dikey bir kesiyle meme dokusu şekillendirilir. Memeye daha güzel bir görünüm kazandırmak için fazla deriler toparlanarak alınır ve dikişler estetik bir şekilde atılır. Bu dikişler dışarıdan belli belirsiz bir görünümdedir. Bu çizgilerin görünülürlüğü, operasyondan sonra memelere gösterilen özen ve hekim tavsiyesine uyulmasıyla doğru orantılıdır.
Meme dikleştirme ameliyatı kesin olmamakla beraber yaklaşık olarak üç ya da dört saat sürmektedir. Yapılan operasyonda memenin vücudun yapısıyla orantısı belirlenir ve meme güzelleştirilip istenilen form elde edilinceye kadar devam eder. Operasyondan sonra göğüslere buz uygulaması yapılarak iyileşme süreci hızlandırılır. Doktorun tavsiye ettiği destek sutyenini takmak memelerdeki şişliğin inmesi ve formunun istenilen şekilde tutulması amacıyla önemlidir. Operasyon sırasında meme dokusunun altına dren adı verilen küçük ve ince tüp yerleştirilir. Dren yardımıyla ameliyattan sonra meydana gelebilecek sızıntılar dışarıya kolayca atılmaktadır. Bu drenler ameliyattan sonraki ikinci günde çıkartılır. Ameliyat sonrasında ilk üç gün su değmemesi, bakımının temiz ve özenli yapılması ve doktorun önereceği destek sutyeninin bir ay boyunca giyilmesi göğüslerin daha hızlı bir iyileşme sürecine girmesi ve toparlanıp form alması bakımından önem teşkil etmektedir. Operasyondan sonraki birkaç hafta boyunca memelerdeki şişlikten dolayı göğüsler büyük görünmektedir. Bazen göğüste morluklar da görülebilmektedir. Bu durumlar tamamen normaldir. Memedeki şişlikler tamamen inince cerrahi işlemin sonucu net olarak görülebilir. Yaklaşık üç ay sonra göğüsler beklenilen boyutta olacaktır. Operasyondan sonraki birinci haftada işe geri dönülebilir. İlk bir aylık süreçte ağır egzersiz ve aktivite yapılmamalı, bunun yanı sıra esneme, kaldırma, itme, çekme gibi göğüs kaslarını zorlayacak hareketlerden kaçınmak gerekmektedir. Operasyondan sonra vitamin ve proteinden zenginleştirilmiş bir diyet programıyla ameliyat izlerinin belirginliği azaltılabilir. Ameliyat izleri genel olarak bir yıl kadar bir sürede neredeyse görünmez hale gelir. İz belirginliğini azaltıcı medikal kremlerle beraber ağrı kesici ilaçlar hekim tarafından reçetelendirilir. Meme dikleştirme ameliyatı hastanın görüntüsüyle barışık olduğu, kendini sevdiği ve buna bağlı olarak sosyal ilişkilerinde daha sağlıklı ilişkiler kurabilen bireyler olmasına da yardım eder. Meme dikleştirme cerrahisinde doktorun tavsiyelerine harfiyen uymak mükemmel göğüslere sahip olmanın ilk kuralıdır.